Geslacht en gender

mannendingen, vrouwendingen, geslacht en gender

Wie een groot aantal mannen en vrouwen ondervraagt of observeert, zal merken dat er interesses en gedragingen zijn die vooral voorkomen bij mannen, en andere die vooral voorkomen bij vrouwen. Men zou die vaststelling kunnen samenvatten in twee lijstjes: eentje met mannendingen, eentje met vrouwendingen. Een bekonopte samenvatting van een groot aantal observaties is een statistiek.

Veel mensen zien statistiek als iets magisch, als een absolute norm. Ze spreken dan bijvoorbeeld over "de gemiddelde mens". De gemiddelde mens is iemand met een gemiddelde lengte, gemiddeld gewicht, gemiddeld geslacht, gemiddelde leeftijd, gemiddeld inkomen en gemiddelde woonplaats. Er bestaat op heel de wereld geen enkele gemiddelde mens, en toch wordt juist hij dikwijls verheven tot norm. Zo moet iedereen zijn, of zo wil ik zelf worden.

Met de lijstjes over mannen- en vrouwendingen gaat het ook zo. Drie groepen mensen verheffen die lijstjes tot norm: traditionalisten, transgenders en genderfluïden.

Een traditionalist is iemand die zegt: ik ben een man, dus moet ik mij gedragen als een man. Ik doe alle mannendingen. Of ik ben vrouw en doe alleen vrouwendingen.

Transgenders zien de lijstjes niet als de beschrijving van een geslacht, maar van een gender. Een geslacht is aangeboren, een gender kan men kiezen. Ik voel mij meer op mijn gemak als man, dus ben ik een man, en doe ik mannendingen. Of ik doe vrouwendingen, dus ben ik een vrouw, ook al zit ik in het lichaam van een man.

Genderfluïden zijn een bijzonder soort van transgenders. Soms voelen ze zich man, soms vrouw, en soms iets tussenin. Als man doen ze mannendingen, als vrouw vrouwendingen, en tussenin combineren ze elementen uit beide lijstjes.

De meeste mannen verzamelen geen postzegels. De meeste vrouwen ook niet. Traditionalisten, transgenders en genderfluïden verzamelen nooit postzegels. Dat mag niet, want het staat niet in hun lijstje.

Opmerking

Niet alles is een keuze. Een geslacht X bestaat wel degelijk, en het is geen zelfgekozen gender. Men noemt het intersekse.

 


Datum waarop deze pagina laatst werd bijgewerkt: 2024-06-10